Jump to content


Photo

How can I setup a Distribution Point in ConfigMgr 2012 on a Windows 7 computer?

SCCM 2012 Distribution Point Windows 7 Site Systems

  • Please log in to reply
48 replies to this topic

#1 Dietmar

Dietmar

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 18 posts
  • Gender:Male
  • Location:Linz, AUT

Posted 17 February 2012 - 08:23 AM

Hi! Yesterday I tried to create a distribution point on a Windows 7 Enterprise SP1 x86 machine because on SCCM 2007 we have about 110 small locations with a BDP. So we need this feature in 2012, too. I clicked through the wizard to add a new site system but on the Windows 7 machine nothing happens. The client is already installed and everything else works fine. I configured the site server and network access account as domain admin. The client push installation also works fine.

What's wrong? On the Technet Library for SCCM 2012 I could'nt find any solution. Did anyone (or anyweb :-) tried this and got this working? Has the DP machine to have a x64 architecture?

Thanks for help.
Dietmar

#2 Peter van der Woude

Peter van der Woude

    Advanced Member

  • Moderators
  • PipPipPip
  • 2,300 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands

Posted 17 February 2012 - 08:26 AM

There is no BDP anymore... There is only one type of Distribution Point left.

My Blog: http://www.petervanderwoude.nl/
Follow me on twitter: pvanderwoude


#3 Dietmar

Dietmar

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 18 posts
  • Gender:Male
  • Location:Linz, AUT

Posted 17 February 2012 - 08:31 AM

Yes, I know. However, the Distribution Point can be on a Windows 7 machine. But I cannot get this working.
Dietmar

#4 Peter van der Woude

Peter van der Woude

    Advanced Member

  • Moderators
  • PipPipPip
  • 2,300 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands

Posted 17 February 2012 - 08:56 AM

Then what is failling? What errors do you see?

Also for small location you might whant to consider BranchCache, as it's now fully supported bij ConfigMgr 2012

My Blog: http://www.petervanderwoude.nl/
Follow me on twitter: pvanderwoude


#5 Dietmar

Dietmar

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 18 posts
  • Gender:Male
  • Location:Linz, AUT

Posted 17 February 2012 - 09:43 AM

I can see no errors. Nothing happens on the Windows 7 machine. No special logs, no folders, nothing. Strange. We know about branch cache but we also want to use distribution points.
Dietmar

#6 anyweb

anyweb

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 5,803 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sweden
  • Interests:Deploying Operating systems and more with System Center Configuration Manager

Posted 17 February 2012 - 09:33 PM

This is a good question so I've modified your original topic to make it more descriptive and i'm pinning this.

Recommended reading:-

Site System Requirements:- Technet

Unlike other site system roles, distribution points are supported on some 32-bit operating systems. Distribution points also support several different configurations that each have different requirements and in some cases support installation not only on servers, but on client operating systems. For more information about the options available for distribution points, see Prerequisites for Content Management in Configuration Manager in the Deploying Software and Operating Systems in System Center 2012 Configuration Manager book.



Note that you cannot enable PXE or Multicast support on your Windows 7 Distribution Point.


To troubleshoot your distribution point creation on the Windows 7 box, on your ConfigMgr site server, what does the distrmgr.log file tell you about the problem, if it's complaining about being unable to connect, then you could have firewall issues and/or wmi problems related to the fact that you have a firewall in place and/or IIS is not installed on the Windows 7 computer or doesn't have the following IIS features installed:

* IIS 6 WMI compatibility Feature
* IIS 6 Management compatibility feature

so verify the firewall settings, and then verify that you installed IIS on the Windows 7 computer..

For more information about this requirement, see the Prerequisites for Site System Roles section in the Supported Configurations for Configuration Manager topic.
When you install a distribution point, Configuration Manager can install and configure IIS if it is not installed. If IIS is already installed, Configuration Manager will configure it to support required operations. Configuration Manager will not change settings that have been configured as part of an IIS template.



Next verify that you added the ConfigMgr site server computer account to the Local Administrators group on the windows 7 box. The screenshot below is from the Windows 7 computer. Once you've added the account to the Local Administrators group,

Note: You must reboot the Windows 7 box before installing the DP role otherwise IIS may not get installed automatically.

sccm server computer account.png

Installing the Distribution Point Role

To start the installation of the Distribution Point role on the Windows 7 box, select Servers and Site System Roles from Site Configuration in the in the Administration part of the ConfigMgr Console.

servers and site system roles.png

In the Ribbon, click on Create Site System Server, when the wizard appears, type in the FQDN of your Windows 7 computer and select your site code that it will be connected to from the drop down menu.

create site system server.png

For Site System Installation account you have the option of specifying a service account or the site server computer account, whichever one you use must be a member of the Local Administrators group on your Windows 7 computer. Click Next

Select Distribution Point from the list of available roles

dp selected in roles.png

specify if you want IIS installed automatically or not (Install and configure IIS if required by Configuration Manager)

Install and configure IIS if required by Configuration Manager.png

specify drive settings...

drive settings.png

Do NOT enable PXE support (as this is a Windows 7 box and Windows Deployment Services is not available on Windows 7), just click Next

no pxe.png

Do NOT enable Multicast (as above)

no multicast.png

If you want to validate content on a schedule select the box, otherwise click next

content validation.png

click next, then for Specify the Boundary Groups to associate with this Site System, click Add and select your boundary from those listed

my boundary group selected.png

click next through to completion of the Wizard.



Monitoring the Distribution Point Role Installation

to see how your distribution point installation is progressing, you can monitor it in the ConfigMgr console, check the Distribution Point Configuration Status in Monitoring. Click on the machine name, then select the Details tab underneath, what does it say for your Windows 7 machine, you can even click on More Details in the ribbon to see if it provides more details about your issue.

w71 dp done.png

once it's done installing the Distribution Point role you'll see it reports it successfully and creates the needed folder structure on your windows 7 box.

folders created on windows 7 machine.png

if you forgot to install IIS then install it on your Windows 7 box (you don't need to reinstall the distribution point role)

iis installed.png

once again, monitor the status of your dp again, it should refresh to all Green (ok) and finally, it's all done and working and content is being copied to your new distribution point.

dp installed successfully.png
  • esk_sen likes this
Microsoft MVP > Enterprise Client Management
My linkedin profile at > linkedin.com
Follow me on Twitter > ncbrady
Follow windowsnoob.com on Twitter > windowsnoob
My blog

#7 Dietmar

Dietmar

    Member

  • Members
  • PipPip
  • 18 posts
  • Gender:Male
  • Location:Linz, AUT

Posted 20 February 2012 - 09:44 AM

Hallo! Thanks for your solution! Now it works. I set the checkbox for installing IIS on remote machine. I didn't know that this do not work on windows 7. Thank you very much. This is a very important feature in our company!
Dietmar

#8 tmiller_hockey

tmiller_hockey

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 139 posts
  • Gender:Male

Posted 20 February 2012 - 10:04 PM

Very helpful post, this would work well for our environment as well, 13 locations with a DP at each for imaging!

#9 anyweb

anyweb

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 5,803 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sweden
  • Interests:Deploying Operating systems and more with System Center Configuration Manager

Posted 20 February 2012 - 10:12 PM

remember: Note that you cannot enable PXE or Multicast support on your Windows 7 Distribution Point.
Microsoft MVP > Enterprise Client Management
My linkedin profile at > linkedin.com
Follow me on Twitter > ncbrady
Follow windowsnoob.com on Twitter > windowsnoob
My blog

#10 dgendera

dgendera

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 23 February 2012 - 04:57 PM

Hi,
I've been struggeling with this to get this setup, I've followed the steps in the LAB as suggested, machine account added to local administrator group, IIS Installed/configured, temporarily disabled the firewall (only for testing), however when I try to install the DP, I keep getting error message :

CWmi::Connect(): ConnectServer(Namespace) failed. - 0x800706ba SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
Translated server name bru-proxy02.eu.pg.com to eu.pg.com\bru-proxy02.eu.pg.com. SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
CWmi::Connect(): ConnectServer(Namespace) failed. - 0x800706ba SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
CWmi::Connect() failed to connect to \\bru-proxy02.eu.pg.com\root\default. Error = 0x800706BA SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
STATMSG: ID=2391 SEV=E LEV=M SOURCE="SMS Server" COMP="SMS_DISTRIBUTION_MANAGER" SYS=DEV-PRI001.eu.pg.com SITE=BIC PID=2100 TID=3836 GMTDATE=Thu Feb 23 16:43:04.152 2012 ISTR0="["Display=\\bru-proxy02.eu.pg.com\"]MSWNET:["SMS_SITE=BIC"]\\bru-proxy02.eu.pg.com\" ISTR1="" ISTR2="" ISTR3="" ISTR4="" ISTR5="" ISTR6="" ISTR7="" ISTR8="" ISTR9="" NUMATTRS=1 AID0=404 AVAL0="["Display=\\bru-proxy02.eu.pg.com\"]MSWNET:["SMS_SITE=BIC"]\\bru-proxy02.eu.pg.com\" SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
GetWMIObject - Failed to connect to root\default on ["Display=\\bru-proxy02.eu.pg.com\"]MSWNET:["SMS_SITE=BIC"]\\bru-proxy02.eu.pg.com\. Error code: 0x800706BA SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
CDistributionManager::SetDpRegistry failed; 0x800706ba SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
CWmi::Connect(): ConnectServer(Namespace) failed. - 0x800706ba SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 23/02/2012 17:43:04 3836 (0x0EFC)
From the logs it looks like WMI Issue. I've done following:
- Try to connect remotely from anotehr machine to the WMI namespace that works
- If I try the same from Win2k8R2 server (which is my primary server in the lab) it fails !!!!!

THe machine I'm trying to install Windows 7 SP1 x32, we would have around 50 of those machines in our environemnt, it's important that I get this to work.
Any advice suggestion, let me know.

Q.
Is it required that the SCCM Client is instatled prior to installing the DP Role on that machine? I've had the client installed, but did not make any difference.

#11 anyweb

anyweb

    Administrator

  • Root Admin
  • PipPipPip
  • 5,803 posts
  • Gender:Male
  • Location:Sweden
  • Interests:Deploying Operating systems and more with System Center Configuration Manager

Posted 23 February 2012 - 05:41 PM

how long did you wait ? did you reboot after adding the configmgr site server computer account as a local admin ?
Microsoft MVP > Enterprise Client Management
My linkedin profile at > linkedin.com
Follow me on Twitter > ncbrady
Follow windowsnoob.com on Twitter > windowsnoob
My blog

#12 dgendera

dgendera

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 24 February 2012 - 08:58 AM

HI, Yes I did wait and also rebooted, several times already. I've done test with "wbemtest" from the Win2k8 server and I'm able to connnect to the WMI name space on the DP.
I've done setup using Win2k3 as DP and that was working without any issues.

#13 dgendera

dgendera

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 27 February 2012 - 02:56 PM

The issue is resolved, the problem was that the WMI Name space \root\SCCMDP did not exist????
I've created the namespace manually using mofcomp.exe smsdpprov.mof and after that all worked fine. I've tried on 2 WIN7 machines and in both cases had same issue, not sure why this did not get created when installing the DP role.

#14 Maxx8864

Maxx8864

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 13 April 2012 - 05:36 AM

Everywhere I read that DPs can be throttled and scheduled. Does anyone know exactly where this can be configured? It doesn't seem to be on the DP itself.

#15 Peter van der Woude

Peter van der Woude

    Advanced Member

  • Moderators
  • PipPipPip
  • 2,300 posts
  • Gender:Male
  • Location:The Netherlands

Posted 13 April 2012 - 10:26 AM

It can be modified in the properties of the DP. See also: http://technet.micro...onPointSettings
  • anyweb likes this

My Blog: http://www.petervanderwoude.nl/
Follow me on twitter: pvanderwoude


#16 Maxx8864

Maxx8864

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 3 posts

Posted 13 April 2012 - 08:39 PM

Thanks for your help Peter. The penny finally dropped with the realization that the default DP being local to the site server doesn't have the Rate Limits and Schedule tabs, they magically appeared when a remote DP was created.
  • anyweb likes this

#17 mancef

mancef

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 posts

Posted 11 May 2012 - 03:34 PM

Hi, meet a issue when I deploy a distribution point on Windows 7. In fact, I this error in my log file distmgr :

Error in verifying the trust of file '\\MyServer\SMS_DP$\sms\bin\ccmcore.dll'. SMS_DISTRIBUTION_MANAGER 11/05/2012 17:18:26 5940 (0x1734)

it's strange because I respect requirement in this topic :s

Thanks for help

PS : Sorry for mistakes, I'm french :)


EDIT : My Distribution Point as successfully installed during night. Maybe a issues on my network.

#18 Rocket Man

Rocket Man

    Advanced Member

  • Moderators
  • PipPipPip
  • 880 posts
  • Gender:Male
  • Location:Ireland
  • Interests:System Center 2007,2012

Posted 18 May 2012 - 10:22 PM

Hi

Once again this fourm has saved me. Adding the SCCM computer account to the local admin on DP machine has worked. I was pulling my hair out for hours on this one. My set up is tricky. I have a root domain and 2 child domains branching of this all virtual sitting on one physical box. My SCCM is virtual also hosting SQL on the same physical box. I have created 2 more VMs just for DPs for each child domaian on a top level domain basis. The 2 child domain will eventually replicate out to 15+ more sites. The 2 child domains will consistenly be on seperate VLANs per site basis.

Just curious to know if it is good practice to have a DP at each site wth SUP and PXE point? My DP, SUP & PXE points will all be residing on a purposely bulit virtual server on a per site basis. Would this be a good setup to implement? And plus also would the one primary site at the top comfortably be able to handle all this??

Just wondering if anyone has any thoughts on this? Any advice is very appreciated!!
Rocket Man

#19 Tay

Tay

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 102 posts

Posted 06 August 2012 - 09:20 PM

If you have Bits enabled this article saved me tons of time troubleshooting Remote DP installs.

http://support.microsoft.com/kb/917485

#20 Tay

Tay

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 102 posts

Posted 07 August 2012 - 08:24 PM

Is this possible on XP? NM figured it out.





0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users

Locations of visitors to this page