Jump to content


anyweb

using vNext in a LAB - Part 3. Additional Configuration

Recommended Posts

In Part 1. of this series we Installed vNext.

In Part 2., we then Configured vNext to use the New AD Site as a boundary and Configured Discovery Methods in vNext.

 

Now we will install the Reporting Point Role along with some additional roles and configure them.

 

Perform the following on the vNext server as SMSadmin

 

Step 1. Install the Fallback Status Point, Reporting Point and Software Catalog Roles

 

Click on Administration in the Wunderbar, Site Operations, Site Roles and select our vNext server (V01). The current roles are listed. In the Tasks Pane to the right, click on Create Roles

 

create roles.png

 

When the New Site Role wizard appears

 

new site role wizard.png

 

click on Browse and select our vNext server, click next

 

site role next.png

 

Select the following roles from the list:

 


     
  • Fallback Status Point
  • Reporting Point
  • Software Catalog Web Service Point
  • Software Catalog Web Site Point

 

following roles.png

 

click next, and then Accept the defaults for the Fallback Status Point, if you want clients to report their State Messages faster you could set the Throttle Interval to 300 as long as it's only in your LAB but in Production leave the suggested value.

 

fallback status point role.png

 

for the Reporting Point Services role, click on Verify to verify your SQL instance, then In the credentials box, select Credentials stored securely in the report server from the drop down menu and use the ReportsUser we created in Part 1, select Use as Windows credentials when connecting to the data source and then Next

 

reporting credentials.png

 

Accept the defaults for Software Catalog Web Service Point

 

software catalog web service point.png

 

Leave the defaults for DM

 

dm.png

 

click Next again

 

trusted zone not enabled.png

 

review the summary, and click next...

 

roles added.png

 

click Close when done.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Step 2. Configure SQL Server Reporting Services User permissions

 

Now that we've installed the new Roles we need to configure security settings in SQL Server Reporting Services User permissions in order to see the reports in vNext otherwise we will be presented with No Items Found.

 

reports no items found.png

 

Click on the start menu and right click on Internet Explorer, choose Run As Administrator, answer Yes to the UAC prompt.

 

run as admin IE.png

 

when Internet Explorer loads, browse to http://vnext/reports and when the Reports Manager window appears click on the Properties link

 

reports manager.png

 

Click on New Role Assignment to add some users

 

New Role Assignment.png

 

Enter ReportsUser in the Group or UserName field and select All Roles and click OK

 

new role assignment added.png

 

repeat the above for the SMSadmin user

 

reports users.png

 

go back into the vNext Console, and refresh the Reports node, you should now see all the reports available.

 

397 items found.png

 

don't forget to add the ReportsUser to your security login for the ReportServer and SMS_V01 databases

 

reportsuser_db.png

 

and

 

reports user v01 db.png

 

Once done, verify the reports work by running a report, such as All Collections, right click on the Report, choose Run

 

run report.png

 

the report should look similar to this, if you don't see the report verify you added ReportsUser to the database login/security in SQL.

 

all collections report.png

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

After adding a site server to the site, I cannot find a way to remove that site server from the site. It is the same as a site role. Once I create a site role, it doesn't have an option to remove it. Is that something that is still in development or it is my problem not being able to find it.

Ivo

Share this post


Link to post
Share on other sites

show me a screenshot of what you mean, i only have one site server so obviously can't delete that, have you tried right clicking on the server and see what options you get ?

 

for site roles, i can select a role, right click and choose delete, do you not see that ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I followed this guide , but the reports won't generate. only thing which is not clear to me in your guide" if you don't see the report verify you added ReportsUser to the database login/security in SQL."

 

It says "rendering report" and then "successfully saved the report to database" and comes up "an error occurred while loading the report" I have attached a screenshot of the error. Can you please help? Thanks.

post-6580-0-32904100-1298332995_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

I followed this guide , but the reports won't generate. only thing which is not clear to me in your guide" if you don't see the report verify you added ReportsUser to the database login/security in SQL."

 

It says "rendering report" and then "successfully saved the report to database" and comes up "an error occurred while loading the report" I have attached a screenshot of the error. Can you please help? Thanks.

 

 

check if reporting point is configured correctly and you(user) have access to the database to run the reports (add the reportuser to DB as given in screenshots).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi "check if reporting point is configured correctly and you(user) have access to the database to run the reports" how do i check this please?

 

I have added the reportsuser to the DB as mentioned in the guide (please see attached). one thing I've noticed is , that I have 2 Reportserver DBs(please see attached)

post-6580-0-72880300-1298351522_thumb.jpg

post-6580-0-48029100-1298351533_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I try and run a report I get the following error. I have added report user to SMS_V01 and reportserver database and granted reportuser db_accessadmin rights. I have enabled impersonating users in configmgr reporting services point.

 

System.Exception
An error has occurred during report processing.


Stack Trace:
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.ServerUrlRequest(Boolean isAbortable, String url, Stream outputStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.InternalRender(Boolean isAbortable, String format, String deviceInfo, NameValueCollection urlAccessParameters, Stream reportStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ProcessingThread.ProcessThreadMain(Object arg)

-------------------------------

System.Exception
Cannot impersonate user for data source 'AutoGen__5C6358F2_4BB6_4a1b_A16E_8D96795D8602_'.


Stack Trace:
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.ServerUrlRequest(Boolean isAbortable, String url, Stream outputStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.InternalRender(Boolean isAbortable, String format, String deviceInfo, NameValueCollection urlAccessParameters, Stream reportStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ProcessingThread.ProcessThreadMain(Object arg)

-------------------------------

System.Exception
Log on failed.


Stack Trace:
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.ServerUrlRequest(Boolean isAbortable, String url, Stream outputStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.InternalRender(Boolean isAbortable, String format, String deviceInfo, NameValueCollection urlAccessParameters, Stream reportStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ProcessingThread.ProcessThreadMain(Object arg)

-------------------------------

System.Exception
Logon failure: the user has not been granted the requested logon type at this computer. (Exception from HRESULT: 0x80070569)


Stack Trace:
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.ServerUrlRequest(Boolean isAbortable, String url, Stream outputStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ServerReport.InternalRender(Boolean isAbortable, String format, String deviceInfo, NameValueCollection urlAccessParameters, Stream reportStream, String& mimeType, String& fileNameExtension)
  at Microsoft.Reporting.WinForms.ProcessingThread.ProcessThreadMain(Object arg)

-------------------------------

Share this post


Link to post
Share on other sites

When I try and run a report I get the following error. I have added report user to SMS_V01 and reportserver database and granted reportuser db_accessadmin rights. I have enabled impersonating users in configmgr reporting services point.

 

I was pointed to this article on technet (http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc161372.aspx) and the error message indicates that the report user account needs local logon permission. As I have set vnext up on a domain controller you can't give a user account local logon so I added report user to the administrators group which does have local logon rights and I am now able to generate reports.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi,

 

Well I dont have no PXE Service point to choose, when I install Server role, any idea why?

 

/SaiTEch

I have discovered you can enable it only from checking the Enable PXE service Point box in the Distribution Points' properties

Share this post


Link to post
Share on other sites

i am trying to follow along but seem to be having some issues, so far 2 of them first is the SQL reporting point, i dont have a instance name listed. i have , hopefully, attched the 2 files for you to see. the sceond one is an ACL problem? not sure if maybe related to the other. but, the other is

HTTP Error 401.3 - Unauthorized

 

You do not have permission to view this directory or page because of the access control list (ACL) configuration or encryption settings for this resource on the Web server

 

post-5927-0-93828800-1318019960_thumb.jpgpost-5927-0-07989800-1318020173_thumb.jpg

 

i am trying to learn this so we can take our current SCCM 2007 r2 to 2012 when it comes out, but i have to get all the bugs worked out.

Share this post


Link to post
Share on other sites

are you testing with SCCM 2012 beta 1 ? you do realise that beta 2 is out now and is the current version ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...