Jump to content


Jaoibh

Step 2 Configuring SCDPM

Recommended Posts

How to setup a client and backup using System Center Data Protection Manager

 

First Step is to add a client this is found under the management option and under the Agent Tab

 

post-2838-1241772068_thumb.jpg

Click Action and then install

 

post-2838-1241772073_thumb.jpg

You then see the computers in your list that you can deploy the client to.

 

post-2838-1241772079_thumb.jpg

select the clients and click the add button.

After selecting the clients then click next

 

post-2838-1241772085_thumb.jpg

enter administrator username and password

 

post-2838-1241772091_thumb.jpg

You'll notice here I got an error saying it couldnt connect to the test machine

I updated the DNS server only before deploying SCDPM this had the DPM server looking for the box elsewhere

I could ping the server and remote desktop to it and connect using the UNC path but it just took a few minutes to find it again.

I continued the installation of the client with just the one server.

 

post-2838-1241772199_thumb.jpg

Click to restart the machine top option and then click next to continue

 

post-2838-1241772206_thumb.jpg

Click Install to continue

 

post-2838-1241772210_thumb.jpg

Click Close to continue

 

post-2838-1241772219_thumb.jpg

You will Notice the Agent is now installed on the Server

Click options on the right hand side

 

post-2838-1241772223_thumb.jpg

Unfortunately I forgot to screenshot the box after I preped active directory and typically once you do it you cant undo it and do it again. But when you first go in the box isnt greyed out and you click the box enter your domain username and password and click ok.

 

post-2838-1242899086_thumb.jpg

I asigned the licenses we have for the product this is not necessary to complete the configuration you update the licences by clicking the button the right hand pane.

 

post-2838-1242899091_thumb.jpg

In Management Click on Disks then click on the Add button on the right hand pane. If you dont have a seperate partition this screen will not populate. ie. a (D,E,F) Drive..

 

post-2838-1242899096_thumb.jpg

Choose the disk you want to add to DPM and click the Add button

 

post-2838-1242899106_thumb.jpg

Once you're happy with your choice click the OK button

 

post-2838-1242899115_thumb.jpg

The Disk will be imported into DPM

 

post-2838-1242899073_thumb.jpg

Then click on the protection Tab this tells you if you try to create a protection Group without adding the disks the config will fail.

 

post-2838-1242899155_thumb.jpg

Apply the Fix Windowsserver2003-kb903234-x86-Enu.exe to the Servers your trying to backup

 

post-2838-1242899124_thumb.jpg

Click Next

 

post-2838-1242899130_thumb.jpg

This is where you choose the machines to be backed up.

 

post-2838-1242899140_thumb.jpg

If you dont apply the Fix Windowsserver2003-kb903234-x86-Enu.exe to the Servers your trying to backup the installation will fail.

 

post-2838-1242899147_thumb.jpg

The Fix is the prerequisite you are missing but it takes a few minutes after installing the patch before the machine will pick it up. This caught me off gaurd.

 

post-2838-1242899163_thumb.jpg

You see the shares you want to backup

 

post-2838-1242899169_thumb.jpg

For this case I will choose to backup the system state of DG-TestVM02

 

post-2838-1242899176_thumb.jpg

I should have named this System State backup DG-TestVM02.

 

post-2838-1242899183_thumb.jpg

The default setting is 5 but I changed this to 2 for one reason its a test system and I dont have the space.

 

post-2838-1242899188_thumb.jpg

I included this slide to show you what happens if you ignore the steps. If you try modify.

 

post-2838-1242899195_thumb.jpg

I included this slide to show you what happens if you ignore the steps. If you dont add disks from the above slides you can't complete the config obvious you say.. well maybe I'm the only one who made this mistake :)

 

post-2838-1242899201_thumb.jpg

You can change this config if you like I just left it to automatically replicate as I've no bandwidth problems in a test enviornment

 

post-2838-1242899207_thumb.jpg

Click Create Group

 

post-2838-1242899213_thumb.jpg

This config takes moments

 

post-2838-1242899218_thumb.jpg

Click Close

 

post-2838-1242899224_thumb.jpg

You now see the system State being replicated

 

post-2838-1242899231_thumb.jpg

This took about 5 minutes to replicate fully

 

 

 

I hope you have found this How To helpful I will do a restore and post that also.

 

Please leave feedback positive or negative I hope to learn from this experience.

 

Thank you all for reading.

Share this post


Link to post
Share on other sites


Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...