Jump to content


Sign in to follow this  
Lagamorph

Add Roles/Features through wizard always fails

Recommended Posts

I was wondering if anyone might be able to assist with an unusual issue I'm having.

 

We've deployed some Windows Server 2012R2 machines from SCCM and everything is working correctly, except the Add Roles and Features wizard. For some reason, whenever we try to install absolutely any role/feature via the wizard, it fails immediately with no error messages. At first I was wondering if it was an issue with the source path or something, however adding roles/features through Powershell commands works perfectly without specifying an alternate source.

 

For example, if I try to add the Failover Clustering feature via the Wizard, it immediately fails.

However, if I run the below in an administrative Powershell prompt,

Install-WindowsFeature -Name Failover-Clustering -IncludeManagementTools

Then it works perfectly and the feature is installed.

 

So does anyone know why the wizard might be failing?

Share this post


Link to post
Share on other sites


wow.. I am battling this now as we speak.. and its doing my head in.

 

I can add any feature using powershell or DISM, but not via Server Manager.

 

No errors in event viewer , using sfc /scannow , or Dism /Online /Cleanup-Image /ScanHealth

 

I can see issues in the CBS.log and DISM.log

 

2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to internally open package. [hrESULT = 0x800f0805 - CBS_E_INVALID_PACKAGE]
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to OpenPackage using worker session [hrESULT = 0x800f0805]
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Session: 30485753_2664146015 initialized by client WindowsUpdateAgent.
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to internally open package. [hrESULT = 0x800f0805 - CBS_E_INVALID_PACKAGE]
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to OpenPackage using worker session [hrESULT = 0x800f0805]
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Session: 30485753_2664156018 initialized by client WindowsUpdateAgent.
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to internally open package. [hrESULT = 0x800f0805 - CBS_E_INVALID_PACKAGE]
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to OpenPackage using worker session [hrESULT = 0x800f0805]
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Session: 30485753_2664166045 initialized by client WindowsUpdateAgent.
2015-12-03 01:04:39, Info CBS Failed to internally open package. [hrESULT = 0x800f0805 - CBS_E_INVALID_PACKAGE]

 

As you can see from the timestamp, Im working on it :)

 

All I did was update our Windows Server 2012 R2 image to include .Net 4.6 and the latest updates via Offline servicing, and inbuilt Software updates step in the task sequence so Im at this moment uninstalling updates as I believe some update or update process broke it.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, I uninstalled about 20 recent updates.. and now I can add features via server manager so it proves its an update!

 

Just need to find out which one... keep watching this space.

Share this post


Link to post
Share on other sites

right.. in my case it was KB3098779

 

MS15-118: Description of the security update for the .NET Framework 4.5.1 and 4.5.2 on Windows 8.1, Windows RT 8.1, and Windows Server 2012 R2: November 10, 2015

 

Uninstalled this and it works again...

 

Can you validate this aswell?

 

*edit* Found this article:

 

https://support.microsoft.com/en-us/kb/3118750

 

If you install .net 4.6, you must uninstall this update. Its abit hard when your doing this via offline servicing. and why does it affect server manager!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you!!

 

Yep, that update did it. As soon as I uninstalled it and rebooted, I could install Roles & Features via the Wizard again. I'll need to get it disabled in SCCM from the looks of things to prevent it being deployed in future.

 

I'm not sure how this is breaking. .Net 4 is being installed during SCCM deployment by the Add Roles & Features wizard, then windows updates applied from SCCM automatically. Could be that one of my deployed applications is updating .Net Framework to 4.6, then the update is being applied from SCCM I suppose.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...