Jump to content






Recommended Posts

Hi all,

So we are in the process of switching to Configuration Manager 2012 and we are now having MANY instances of WMI corruption on user workstations. The OS we are deploying is Win 7 SP1.

Symptoms:

-Keeping users from logging in (heavily delayed or not at all), spinning at the blue login screen.

-Computer hangs at logoff/shutdown.

-NIC lags on recognizing internet connection at startup.

-Programs running slow and crashing (Includes MS Office and IE).

-Windows crashing and getting black screens.

 

Fixes we've tried:

-Deleting all expired updates from Configuration Manager.

-Consolidating software update groups. When originally installed, someone configured it so every update would create it's own update group. After fixing this, we saw a decrease in affected machines.

-Reseting the repositroy. This is pretty much putting a band-aid on the problem. It get's users to be able to get functional again while we continue to troubleshoot the underlying problem. We've tried salavaging the repository, but it hardly if ever completes successfully.

-Applying the following hotfixes from Microsoft, after the repository has been reset. This method is only on about 1% of the machines on our network and is still in testing phase.

2705357 The WMI process stops sending events to WMI clients from a Windows 7-based or Windows Server 2008 R2-based server

 

2692929 "0x80041001" error when the Win32_Environment WMI class is queried by multiple requestors in Windows 7 or in Windows Server 2008 R2

 

2617858 Unexpectedly slow startup or logon process in Windows Server 2008 R2 or in Windows 7

 

2465990 "0x80041002 (WBEM_E_NOT_FOUND)" error occurs when you try to open a WMI namespace on a computer that is running Windows 7 or Windows Server 2008 R2

 

2492536 Msinfo32.exe takes a long time to display or export system information on a computer that has many MSI-X-supported devices and that is running Windows 7 or Windows Server 2008 R2

 

2578159-When you log on to a computer that is running Windows Server 2008 R2 or Windows 7, the logon process stops responding and a blue swirl is shown on the Welcome screen indefinitely. After some time, the computer stops responding to any network-related commands. You must forcibly restart the computer to recover from this issue.

This issue occurs because of a race condition between the Windows Event Log service and the Event Tracing for Windows (ETW) tracing functions. When the race condition occurs, it causes a deadlock situation. This deadlock situation then causes the Winlogon.exe process to become unresponsive.

 

2639505- Assume that you run a service which queries the Win32_StartupCommand Windows Management Instrumentation (WMI) class on a computer that is running Windows Vista, Windows Server 2008, Windows 7, or Windows Server 2008 R2.
In this situation, all loaded user profiles occasionally cannot be unloaded successfully after the WMI query is finished. If the number of unloaded user profiles keeps increasing, the system resources may be exhausted. For example, the virtual address control block (VACB) may be exhausted.

 

2639077-Handle leak in Svchost.exe when a WMI query is triggered by using the Win32_PowerSettingCapabilities class in Windows 7 or in Windows Server 2008 R2

 

2547244-The WMI service and the WMI providers stop responding when you use WMI performance classes to monitor performance on a computer that is running Windows 7 or Windows Server 2008 R2

 

 

 

Thanks in advance for any help!

Share this post


Link to post
Share on other sites


Have you found a solution for this? We are experiencing the exact same thing in our environment and could really use a solution! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  


×